top of page

MITÄ ON BREIKKI?

Breikkaaminen (kutsutaan myös nimillä ”breaking”, ”b-boying” ja ”b-girling”, ”breakdance”) on hip hop -kulttuurin akrobaattinen, tanssillinen ja liikkeeseen perustuva muoto. Se on katutanssia, jolle on ominaista painoarvon asettaminen tanssijan omalle tyylille ja tulkinnalle. 

Hip hop -kulttuurin alkuperäinen tanssi syntyi 1970-luvulla New Yorkissa, jossa se sai vaikutteita monista tanssityyleistä ja ensimmäisistä DJ-artisteista. Ympäröivässä yhteiskunnassa vallitsi eriarvoisuus yhteiskuntaluokkien välillä ja nuorten jengien väliset konfliktit olivat yleisiä. Hip hopin syntytarina on osuvasti kiteytetty sloganiin: “Something out of nothing”.

 

 

 

mr-freeze.jpg

Suomeen breikkaaminen rantautui 1980-luvun alkupuolella. Nykyään breikkaamista harrastetaan eri puolilla Suomea monien lajin pioneerien ja toimijoiden ansiosta. Tanssikoulut useissa kaupungeissa tarjoavat breikkitunteja harrastajille. Lisäksi joidenkin kaupunkien ja kuntien nuorisotoimi tarjoaa mahdollisuuksia tutustua tanssiin ja harjoitella.

Vuosikymmenten aikana breikkaus on kehittynyt globaaliksi ilmiöksi, joka yhdistää kulttuureita, ihmisiä ja osaamista ympäri maailmaa. Yhteisöllisenä, kansainvälisenä, tasa-arvoisena ja syrjintää vastustavana kulttuurina breikkaaminen ja hip hop luovat harrastajilleen turvallisen ympäristön liikkua, kokea uutta sekä ilmaista itseään. Vuonna 2020 varmistui, että breikkaaminen on mukana Pariisin Olympialaisissa 2024 uutena lajina surffauksen, skeittauksen ja kiipeilyn ohella.

 

 

 

LRM_EXPORT_266296323119090_20181216_0019
Lue, katso, opi lisää!

 

Dokumentti ”The Freshest Kids” (ohj. Israel, 2002) – katsottavissa alla. Leffa käy kattavasti läpi breikin syntyä ja esittelee lajin pioneereja.

Dokumentti: “Suomibreikkiä 1983-2013” (ohjaus Hiski Hämäläinen, 2013 – katso trailer alempana). Laaja kuvaus Suomen breikkareista ja skenestä 80-luvulta nykypäivään. Jatko-osaa odotellessa!

Kirja: “Breikkaus on mun elämäntapa” (Nina Tuittu, Anne Isomursu, 2005) – saatavilla mm. Helsingin kirjastoissa ja Keski-Suomen kirjastoissa (kannattaa siis tarkistaa kotipaikkakunnan kirjasto!) Kirja esittelee Suomen breikin huiput 2000-luvun alusta.

Kirja: "Can't Stop Won't Stop" (Jeff Chang, 2008) Hip Hop -historiikki käy läpi kulttuurin kehityksen sen alkujuurilta nykypäivään ja myös breikkarit pääsevät ääneen. Teos on myös suomennettu.

Nettisivu: B-boy Focuksen B-Boy & B-Girl Dojon blogi-osiosta löytyy tarinoita historiasta ja vinkkejä omaan treeniin.

 

 

 

bottom of page